خانه/ مراقبت از پوست / درمان سریع قارچ پوستی | انواع، علل و روش های درمان
درمان سریع قارچ پوستی

درمان سریع قارچ پوستی | انواع، علل و روش های درمان

آخرین به روز رسانی ۱۹ آذر ۱۴۰۲ 0

قارچ پوستی، یک بیماری پوستی شایع است. عفونت قارچی می تواند هر کسی را درگیر کند. این بیماری به خصوص در ورزشکاران زیاد دیده می شود. قارچ ها انواع مختلفی دارند. درمان سریع قارچ پوستی به نوع عفونت، محل قارچ، شدت علائم بیماری و وضعیت سلامت عمومی فرد بستگی دارد؛ اما شناخت درست نوع قارچ در هر مرحله از بیماری می تواند به بهبود سریع افراد کمک کند. بدین منظور در این مقاله انواع قارچ های پوستی به تفکیک علائم و نشانه های رایج در آن ها جمع آوری شده است. سپس بهترین درمان برای قارچ پوستی را معرفی کردیم.

قارچ پوستی چیست

قارچ پوستی یک بیماری عفونتی مسری است که به سرعت از طریق تماس با فرد آلوده منتقل می شود. گونه های متعددی از قارچ ها وجود دارند. یک فرد در طول زندگی خود میتواند به انواع مختلفی از قارچ های پوستی مبتلا باشد؛ بدون آنکه هیچ عارضه یا مشکلی مشاهده کند! در واقع قارچ های پوستی تا زمانیکه بیش از حد تکثیر نشده باشند؛ عارضه جدی ایجاد نخواهند کرد.

بیشترین تکثیر قارچ ها در محیط های گرم و مرطوب اتفاق میافتد. اگر اضافه وزن دارید، پوستتان مرطوب است، زیاد عرق می کنید و یا در گذشته حتی یکبار دچار عارضه قارچ پوستی شده اید؛ باید بیشتر از بقیه مواظب باشید؛ زیرا احتمال بازگشت و عود مجدد قارچ ها برای شما زیاد است. موارد زیر ایجاد قارچ های پوستی را تشدید میکند.

عوامل ایجاد کننده قارچ های پوستی

با بررسی این موارد میتوانید از شکل گیری بیماری جلوگیری کنید:

  • دریافت برخی داروهای هورمونی؛ از جمله استروئید، کورتن و ...
  • مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک؛ بدون تجویز دکتر
  • عدم رعایت بهداشت؛ نشستن دست ها، خشک نکردن بدن، حوله و ملافه مشترک، تماس با حیوان آلوده و ...
  • شروع برخی بیماری ها؛ سرطان، دیابت، ایدز، هپاتیت و ...

انواع قارچ پوستی کدام است؟

همانطور که پیشتر توضیح داده شد؛ قارچ های پوستی می توانند به صورت های مختلفی ظاهر شوند و علائم متفاوتی ایجاد کنند. در یک دسته بندی کلی انواع قارچ های پوستی به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

  • قارچ های مخمر
  • قارچ های درماتوفیت

1. قارچ های پوستی نوع درماتوفیت (Dermatophytes)

قارچ های گروه درماتوفیت؛ به صورت طبیعی در بدن انسان و حیوان زندگی می کنند. این قارچ ها میتوانند انواع عفونت های پوست، مو و ناخن را ایجاد کنند. پوست مبتلا به قارچ های درماتوفیت معمولاً التهاب دارند و قرمز هستند. البته در بعضی موارد و به صورت مقطعی با لکه های آبی رنگ نیز دیده می شوند. برخی از قارچ های درماتوفیت حالت چرکی در پوست ایجاد میکنند. عفوت با قارچ می تواند باعث ترک و خشکی پوست در ناحیه های مبتلا شود. در عکس زیر میتوانید نمونه های از قارچ پوستی درماتوفیت را مشاهده کنید.

عفونت قارچی درماتوفیت (Dermatophytes)

2.قارچ های پوستی گروه مخمر

یکی دیگر از عفونت های پوست محسوب می شوند. سه عفونت رایج در قارچ های مخمر عبارت است از:

  • قارچ های حلقوی
  • کاندیدا
  • پیتریازیس

در ادامه، شکل ظاهری هر یک از انواع قارچ های پوستی مخمر به همراه شایعترین نشانه ها و علائم آورده شده است.

الف) قارچ پوستی حلقوی (Ringworm)؛ رایج ترین نوع قارچ های پوستی

قارچ های حلقوی یا کرات ها مانند یک جوش حلقوی در پوست ظاهر می شوند. این حلقه ها اغلب با خارش همراه بوده و میانه ای خالی دارند. اندازه و شکل حلقه به محل عفونت و نوع قارچ بستگی دارد. بر اثر گذر زمان، اندازه حلقه ها بزرگتر شده و تاول هایی را ایجاد می کنند. معمولا حلقه های دورتر قرمز تر هستند. این حلقه ها در لبه پوسته دار و در مرکز مسطح هستند. رینگ وارم یکی از رایج ترین نوع قارچ های پوستی است. درمان قارچ های حلقوی ( از نوع شدید) معمولا با درمان خانگی یا دارو امکانپذیر نیست. پزشک برای درمان از داروی خوراکی یا پماد ضد قارچ استفاده می کند.

قارچ پوستی رینگ وارم

قارچ کاندیدا (candida)؛ معروف به برفک یا قارچ واژن

قارچ کاندیدا یا کاندیدیاز یکی دیگر از انواع قارچ های پوستی محسوب می شود. این نوع قارچ معمولا به صورت طبیعی در بدن ما وجود دارد. در واقع پوست در شرایط طبیعی، میزبان مقدار کمی از این نوع قارچ است اما در شرایط خاص، کاندیدا می تواند به انواع عفونت های پوستی، کشاله ران، زیر بغل، زیر سینه، چین های پوستی، واژنی و حتی دهانی منجر شود.

قارچ کاندیدا (candida)؛ معروف به برفک یا قارچ واژن

ایجاد خارش شدید به همراه شکاف های سفید یا زرد رنگ در دهان، زبان و مناطق تناسلی شایعترین علامت و نشانه است؛ سر درد و ناراحتی معده عوارض و نشانه های بعدی محسوب می شوند. رژیم غذایی سالم، پوشیدن لباس های زیر نخی و رعایت بهداشت فردی، تا حد زیادی از این بیماری جلوگیری می‍کند.

قارچ کاندیدا یا کاندیدیازیس (candida)-

پیتریازیس ورسیکالر (Tinea versicolor)؛ معروف به قارچ پوستی رنگارنگ

تینه آ ورسیکالر یا پیتریازیس ورسیکالر، از عفونت های قارچی پوست است. این قارچ معمولا به رنگ طبیعی پوست است و با لکه های کوچک به رنگ پوست شناخته می شود. این لکه ها می توانند در رنگ های متنوع؛ سفید، صورتی و قهوه ای باشند و معمولا روی سینه، گردن و کمر ایجاد می شوند. نکته ناراحت کننده در مورد این نوع قارچ این است که علائم و آثار بجای مانده روی پوست، حتی بعد از درمان تا مدت های طولانی روی پوست میماند و ممکن است هیچ وقت هم پاک نشود. خوشبختانه تینه آ ورسیکالر واگیردار نیست.

قارچ پیتریازیس ورسیکالر (Tinea versicolor)

روش های درمان سریع قارچ پوستی

قارچ های پوستی علاوه بر ایجاد خارش و ناراحتی، بسیار زشت هستند. اما اگر به این بیماری مبتلا شدید؛ نگران نباشید زیرا که امروزه روش های مختلفی برای درمان قارچ پوستی وجود دارد. لازم به ذکر است که مراجعه به پزشک همیشه سریع ترین روش درمان قارچ پوستی است. انواع مختلف درمان قارچ ها در دسته بندی زیر جای می گیرد:

1.کرم ها و محلول های ضد قارچ

استفاده از کرم ها و محلول ها، معمولاً به عنوان اولین گزینه درمانی استفاده می شود. این محصولات حاوی ترکیبات ضدقارچی هستند و به کاهش رشد و تکثیر قارچ ها کمک می کنند.

کرم‌ها و محلول‌های ضد قارچ

2. درمان سریع قارچ پوستی با قرص های ضدقارچ

مصرف قرص ضدقارچ در شرایط حاد توسط پزشک تجویز می شود. معمولا از این قرص های ضدقارچ برای مهار بیماری استفاده می شود و سریعترین روش درمان قارچ برای شرایط اورژانسی محسوب می شود.

درمان سریع قارچ پوستی با قرص‌های ضدقارچ

3.کرم ها و ژل های ضدحساسیت

این محصولات حالت درمانی ندارند بلکه تنها به کاهش علائم ترشح، خارش و التهاب پوست کمک می کنند. در شرایط خفیف بیماری و یا به صورت مکمل با سایر درمان ها استفاده می شوند.

کرم‌ها و ژل‌های ضدحساسیت

4.استفاده شامپوها و لوسیون های ضد قارچ

از این روش بیشتر برای درمان قارچ های سر و برای درمان قارچ های سطحی پوست استفاده می شوند. استفاده از کرم معمولا برای پوست سر توصیه نمی شود.

5. روشهای خانگی درمان سریع قارچ پوستی

برخی از مواد طبیعی مانند چای ، سیر، زردچوبه و سرکه سیب برای درمان قارچ پوستی مورد استفاده قرار می گیرند. این مواد با خاصیت ضدباکتری و ضد قارچ به عنوان تکمیل درمان محسوب می شوند.

روشهای خانگی درمان سریع قارچ پوستی

در این مقاله دسته بندی درستی از انواع شایع قارچ های پوستی به همراه نشانه ها و روش های درمان مرسوم جمع آوری شده است. به صورت خلاصه التهاب و خارش شدید، ویژگی مشترک همه قارچ های پوستی محسوب می شود. سریع ترین روش درمان قارچ پوستی؛ مراجعه به پزشک، تشخیص دقیق نوع قارچ و استفاده از داروی مناسب است. بنابراین پیشنهاد می شود در صورتی که به این بیماری مبتلا شدید از مصرف خود سرانه دارو بپرهیزید.

همیشه توصیه اول ما به شما؛ در صورت بروز علائم نگران کننده روی پوست، مراجعه به پزشک و متخصص است. در خصوص قارچ های پوستی نیز، دلایلی زیادی وجود دارد که توصیه اکید به مراجعه به متخصص شده است:

  • تنوع زیاد قارچ ها و تشخیص سخت نوع بیماری
  • اهمیت تشخیص زود به هنگام و جلوگیری کردن از روند درمان طولانی
  • گسترش سریع بیماری به دیگران و سایر نقاط بدن

پزشک در کلینیک های زیبایی با بررسی بالینی و انجام آزمایشات مخصوص، به سرعت نوع عفونت را تشخیص می دهد و درمان مناسب را تجویز میکند .مهم است که اگر علائم هر نوع قارچ پوستی را تشخیص می دهید، به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب انجام شود.

مراجعه مریض پوستی به دکتر

نکات مهم در درمان سریعتر قارچ های پوستی

در طول دوره درمان، توصیه های پزشک و نکات بهداشتی مربوط به بهبود سریع و جلوگیری از انتقال قارچ به نقاط دیگر بدن خود و دیگران را رعایت کنید. برای جلوگیری از انتشار عفونت به سایر نقاط بدن معمولا از بانداژ استفاده می شود؛ ولی این کار ممکن است باعث ایجاد رطوبت و کند شدن درمان شما شود. تکثیر قارچ ها در محیط های گرم و مرطوب بیشتر اتفاق میافتد. بنابراین بهترین کار در طول روند درمان پوشیدن لباس های گشاد نخی و رعایت بهداشت فردی است.

محل عفونت را تمیز نگه دارید و به صورت روزانه بشویید. برای خشک کردن پوست حتما از حوله تمیز استفاده کنید. بسیار مهم است که بعد از اتمام طول درمان، تمام لباس ها و ملافه ها با شوینده و آب گرم شسته و ضدعفونی شوند. همانطور که قبلا صحبت شد؛ این بیماری بسیار واگیردار است و احتمال عود مجدد مخصوصا در افرادی که یکبار به این قارچ مبتلا شده اند زیاد است. با رعایت بهداشت از گرفتن مجدد بیماری جلوگیری کنید.

سوالات پر تکرار مبتلایان به قارچ پوستی

آیا قارچ پوستی خطرناک است؟

بله- قارچ پوستی در صورتی که درمان نشود می تواند خطرناک باشد. اگر شما و یا اطرافیانتان دارای علائم قارچ پوستی هستید بهتر است از یک پزشک متخصص پوست مشاوره بگیرید. تشخیص دقیق و زود به هنگام قارچ های پوستی در درمان مناسب این بیماری کمک کننده است.

شکل ظاهری قارچ های پوستی چگونه است؟

قارچ های پوستی دارای انواع مختلفی است. هر نوع قارچ پوستی شکل متفاوتی دارد. قارچ پوستی کاندیدیازیس ظاهری سفید دارد در حالی که قارچ های تینیا کروآ قرمز هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر به تیتر ... در همین مقاله مراجعه فرمایید.

برای درمان سریع قارچ پوستی باید چه کرد؟

مهمترین عامل برای درمان قارچ های پوستی، تشخیص نوع قارچ و استفاده از دارو مناسب است. برای تشخیص دقیق و درمان سریع قارچ حتما به پزشک متخصص پوست مراجعه فرمایید و توصیه های درمانی و بهداشتی را جدی بگیرید.

پیام بگذارید
با استفاده از این فرم، با ذخیره و مدیریت داده های خود توسط این وب سایت موافقت می کنید. *